Overslaan en naar de inhoud gaan

Milieubedrijf haalt verloren elektronica op bij politie

LEUVEN/BERINGEN/AARSCHOT – De stad Leuven, in samenwerking met de lokale politie, zal voortaan verloren voorwerpen waarvan de eigenaar niet kan teruggevonden worden en die amper iets opbrengen, schenken aan goede doelen. In opdracht van Natuurpunt haalde het van oorsprong Aarschotse milieubedrijf Out Of Use alvast honderden verloren gsm’s en tablets op in het Leuvense politiecommissariaat. Buggy’s, wasmanden vol kledij, een boor, fietsen, gsm’s, tablets, laptops, startkabels, een snoeischaar, fietssloten, een waskraan en een skateboard. De lijst van verloren voorwerpen waarvan de Leuvense politie de rechtmatige eigenaar na zes maanden niet terugvindt, is ellenlang.

Elektronica
Tot voor kort werden de herbruikbare spullen via een gerechtsdeurwaarder openbaar verkocht, de rommel ging de verbrandingsoven in. Omdat een deel van die verkoopbare spullen nauwelijks een habbekrats opbrengt en de behandelingskosten oplopen, besliste de stad Leuven en de politie de goederen voortaan te schenken aan vier goede doelen: Poverello (kledij +12 jaar), Kirikou (baby- en kinderspullen), MAAKbar (gereedschappen) en een samenwerkingsverband van Natuurpunt, Natagora en het van oorsprong Aarschotse milieubedrijf Out Of Use (elektronica).

Extra bos
Op de vertegenwoordiger van Out Of Use wachtten donderdag vier bakken gevuld met allerlei elektronica. “Eerst bekijken we of de geschonken gsm’s, laptops en tablets nog herbruikbaar zijn”, reageert COO Yannick Adriaenssens van Out Of Use. “Is dat het geval, dan kunnen de toestellen opnieuw vermarkt worden. Zijn de toestellen niet meer bruikbaar, dan worden ze verwerkt tot grondstoffen waarmee nieuwe toestellen kunnen gemaakt worden. Het is een circulair verhaal maar het is nog mooier in de wetenschap dat we een structureel partnerschap hebben met Natuurpunt (Vlaanderen) en Natagora (Wallonië). Met hen is er de afspraak dat er per werkend geschonken toestel 4 m2 bos wordt aangekocht. Werkt het toestel niet, dan komt er één m2 bos bij. Dus hoe hoger de waarde van het toestel, hoe meer bos er kan aangekocht worden. Tot nog toe bracht die samenwerking ongeveer 30.000 m2 extra bos op.”

Out Of Use
Naast de verwerking (hergebruik of recyclage tot secundaire grondstoffen) van B2B e-waste is Out Of Use ook actief in de verwerking van airbags en de recuperatie van elektrische batterijen van voertuigen. Dochter Circular Brussels zoekt dan weer in opdracht van Out Of Use afzetmarkten in de sociale sector (scholen, armoedeorganisaties). Klanten die materialen willen doneren aan sociale doelen kunnen dat via Circular Brussels doen maar Out Of Use zal door de klant uitgekozen sociale doelen ook verder helpen. In de portefeuille van Out Of Use zitten onder andere de Nationale Bank en de NAVO. In opdracht van die organisaties ontmantelt Out Of Use serverrooms met dataracks en een belangrijke opdracht hierin is data wiping. Bij Out Of Use, dat momenteel gevestigd is in Beringen, werken 15 personen. Voor de demontage doet het bedrijf een beroep op maatwerkbedrijven en andere organisaties zoals het gevangeniswezen.

Bron: Made In Vlaams-Brabant - 8 maart 2021

Politie Leuven Out of Use

Stay up to date

Subscribe and receive our latest news in your mailbox.