Beringen-schepen Tijs Lemmens: "Onze lokale binding en een eerdere positieve samenwerking maakt van hen een uitstekende partner."
Stad Beringen zet 87 van haar eigen desktops in om haar inwoners te voorzien van digitale infrastructuur. De Covid- 19-crisis toonde namelijk dat heel wat kinderen, jongeren en volwassenen geen pc of laptop ter beschikking hebben. De stad werkt hiervoor samen met de Beringse firma Out of Use. Zij zullen het materiaal opknappen en voorzien van een volledige uitrusting.
Het initiatief stond al langere tijd in de steigers en door de coronacrisis zijn deze plannen in een stroomversnelling terechtgekomen. De stad wil zo haar inwoners voorzien in wat meer en meer als een menselijke basisbehoefte wordt beschouwd. “Zonder digitale infrastructuur is het moeilijk om deel te nemen aan de maatschappij”, merkt burgemeester Thomas Vints op, die armoedebestrijding tot speerpunt van zijn beleid maakt. “Steeds meer belangrijke aspecten van ons leven bevinden zich immers online: lessen volgen, solliciteren, elkaar ontmoeten, maar ook op een laagdrempelige manier hulp vragen voor je problemen. Als lokaal bestuur kiezen we ervoor om alvast een deel van de meest prangende noden te ondervangen door een aantal van onze eigen, oudere desktops in dit kader te heroriënteren.”
“Op dit moment is stad Beringen aan het overschakelen naar het gebruik van mobiele toestellen. Hierdoor beschikken we over een aantal oude desktops die niet meer gebruikt worden. Het is dan ook een mooi idee om deze toestellen een tweede leven te geven”, vertelt schepen van ICT Tijs Lemmens.
Stad Beringen werkt voor dit initiatief samen met Out of Use, die tijdens de eerste golf op eigen initiatief al kosteloos 30 ingezamelde laptops opfriste voor Beringenaren. Niet alleen de lokale binding en een eerdere positieve samenwerking maakt van hen een uitstekende partner: het bedrijf heeft doorheen de jaren een internationale reputatie opgebouwd, is erkende partner van Recupel én heeft als eerste speler in België een WEEELABEX-certificaat (Waste of Electric and Electronic Equipment Label of Excellence). Duurzaamheid staat er hoog op de agenda.
“Nadien bekijkt de administratie samen met partners hoe de verdeling zal verlopen”, licht schepen Hilal Yalçin toe. “Het OCMW en dienst samenleven vangen regelmatig signalen op over waar de nood het hoogste is. Samen met hen zorgen we ervoor dat de toestellen bij de juiste families terechtkomen.”
De stad trekt hier ongeveer 10.000 euro voor uit, een deel van het bedrag dat de Vlaamse Regering vrijmaakte om lokale besturen meer marge te geven om armoede te bestrijden in het kader van de pandemie.
(Bron: Stad Beringen 14-09-2020)