Klimaat On Tour
Het bezoek kaderde in een roadshow van de Vlaamse Ondernemers – 19 werkgevers- en sectororganisaties – die jongeren willen inspireren om later een job te kiezen in een sector waar duurzaamheid centraal staat. Bij Out Of Use werd getoond wat er met afgedankte elektronische apparaten gebeurt. Watt4Ever liet de studenten zien hoe ze batterijen van elektrische wagens omvormen tot hoogwaardige industriële groene batterijsystemen
Nieuw leven voor afgedankt materiaal
Out of Use recycleert elektrische en elektronische apparaten. Veel apparaten, want met de toenemende digitalisering neemt het gebruik (en dus ook de afvalstroom) van elektronica elke dag toe. Dit terwijl de productie van nieuwe toestellen gepaard gaat met een aanzienlijke CO2-uitstoot. Daarom recycleert Out of Use de gebruikte toestellen tot secundaire grondstoffen, waardoor de afgelopen jaren zo’n 81.780 ton CO2-uitstoot kon worden vermeden. De apparaten die nog kunnen hergebruikt worden, stuurt het bedrijf weer de markt op. Tegenwoordig ligt het aantal toestellen dat het bedrijf zo een tweede leven geeft al op 30% van het totale aantal. Het bedrijf blijft niet stilstaan, maar kijkt ook vooruit.
Hergebruik van batterijen uit elektrische wagens
In 2020 was Out of Use één van de vijf oprichtende partners van Watt4Ever, een startup gespecialiseerd in de omvorming van batterijen van elektrische wagens naar energieopslagsystemen. Door de batterijen te hergebruiken, lost Watt4Ever samen met de automobielsector twee grote toekomstige problemen op. In 2030 zal de helft van de wagens die verkocht worden elektrisch rijden. Dit brengt natuurlijk meer batterijen met zich mee, die vroeg of laat vervangen moeten worden. Met één batterij van Watt4Ever van 1800 kWh wordt zo wel 18 ton afval vermeden.
E-batterijen omvormen tot energieopslagsystemen
Anderzijds is er, door toenemende elektrificering en stijgende energieprijzen, een groeiende vraag naar energieopslagsystemen. Want we willen onze elektrische wagen uiteraard graag thuis of op het werk opladen, al dan niet door elektriciteit geproduceerd door eigen zonnepanelen. De opslagsystemen van Watt4Ever bieden een antwoord op beide problemen. Bovendien is de CO2-impact van een batterij van Watt4Ever 80% kleiner dan wanneer je een nieuwe batterij zou gebruiken. Op deze manier helpt het bedrijf de ecologische voetafdruk van elektrische voertuigen te verkleinen.
Samen oplossingen vinden
Met een roadshow doorheen de vijf Vlaamse provincies laten de Vlaamse Ondernemers – 19 Vlaamse werkgevers-en sectororganisaties – ministers en jongeren zelf ontdekken welke positieve impact bedrijven hebben op de klimaatuitdagingen. Ze tonen dat duurzaam ondernemen echt in het DNA zit van Vlaamse bedrijven. In elke Vlaamse provincie krijgen twee bedrijven een delegatie over de vloer met werkgevers, een Vlaamse minister en een klas scholieren of studenten uit de buurt. De bedrijven vormen een staalkaart van de diverse sectoren en beroepsgroepen in Vlaanderen. Alle verplaatsingen tijdens de duurzaamheidstour gebeuren met een hybridebus van De Lijn. “We willen jongeren inspireren om te kiezen voor een studierichting waarmee ze kunnen meebouwen aan een duurzame toekomst voor onze economie”, klinkt het bij de Vlaamse Ondernemers.
Out of Use
“Het belang van onderwijs en specifieker STEM-richtingen kan niet voldoende benadrukt worden. Ze zijn onze werkkrachten en troeven van morgen. Als milieubedrijf ontvangen we jongeren en de minister graag om hen warm te maken voor hoe we bij Out of Use en Watt4Ever duurzaamheid in de praktijk brengen, met een reële impact op mens en milieu”, aldus CEO Mark Adriaenssens.