Overslaan en naar de inhoud gaan

De laatste jaren is het gebruik van elektronische apparaten sterk toegenomen. We worden met andere woorden steeds meer afhankelijk van elektronica. Wanneer een toestel end-of-life is zijn we dan ook direct geneigd deze te vervangen. Maar hoe zorgen we dat deze apparaten langer meegaan? Dit is namelijk een interessante vraag voor jouw portemonnee, maar zeker ook voor het milieu. Hier lees je alvast enkele tips.

1. Maak de toestellen geregeld schoon

Het is belangrijk dat je elektronische toestellen regelmatig schoon maakt. Stof en andere deeltjes zorgen er voor dat ventilatieopeningen verstopt raken. Hierdoor raken apparaten mogelijks oververhit en beschadigd.

Een computer kan je bijvoorbeeld schoon maken met een blazer of een stofzuiger. Schroef de deksels van je laptop of desktopcomputer los om de ventilatoren te onthullen, die meestal gedurende lange perioden veel stof en haar ophopen. Hoe meer vuil, hoe groter de kans op oververhitting.

Bij een smartphone of tablet kan je een naald gebruiken om het stof uit alle poorten te verwijderen. Dit stof is vaak ook de reden waarom een toestel niet meer of moeilijker oplaadt.

2. Vermijd extreme hitte / extreme koude / extreme vochtigheid

Vermijd zowel extreem hoge als lage temperaturen. Verhoogde temperaturen versnellen de degradatie van bijna elke batterijcomponent en andere elektrische onderdelen. Laat je laptop of mobiele telefoon dus niet liggen in een hete auto op een warme zomerdag ;). Wanneer je toestel tijdens het opladen merkbaar heet wordt, trek dan de stekker uit het stopcontact.

Ook extreme koude en/of vochtigheid heeft negatieve gevolgen voor de levensduur van een elektronisch toestel.

3. Laad batterijen strategisch op

Beperk de tijd dat de batterij 100% of 0% lading heeft tot een minimum. Uit onderzoek (bron: University of Michigan) blijkt dat zowel extreem hoge als extreem lage "laadstatussen" de batterij belasten.

Overweeg daarom een gedeeltelijke oplading die de batterij herstelt tot 80%, in plaats van 100%. Als dat niet mogelijk is, haal dan de stekker uit het stopcontact zodra de batterij de 100% heeft bereikt. Gebruik daarnaast alleen "fast chargers of snelladers" indien nodig. Tijdens het "snelladen" degradeert een lithium-ion batterij sneller dan tijdens standaard opladen.

4. Bied je toestellen aan voor hergebruik / koop tweedehands elektronica

Een zeer voor de hand liggende manier om de levensduur van een toestel te verlengen, is om deze aan te bieden voor hergebruik. Wanneer jij, om welke reden dan ook, beschikt over een nieuw toestel, kun je het oude toestel een tweede leven geven. Het kopen van refurbished materiaal is om diezelfde reden een zeer goede oplossing.

 

Shah, K. S. (2020, 24 november). Tips-increase-lifespan-electronic-devices-appliances/. www.pcquest.com. https://www.pcquest.com/tips-increase-lifespan-electronic-devices-appliances/

Tips-for-extending-the-lifetime-of-lithium-ion-batteries/. (2020, 17 februari). www.news.umich.edu. https://news.umich.edu/tips-for-extending-the-lifetime-of-lithium-ion-batteries/

Levensduur van je toestel verlengen door deze te schenken voor hergebruik? Bekijk de mogelijkheden.

Stay up to date

Subscribe and receive our latest news in your mailbox.