Overslaan en naar de inhoud gaan

Als referentie-eenheid voor klimaatplannen blijft een ton CO2 of koolstofdioxide voor de meesten van ons een abstract begrip. Deze tekst legt jou uit wat CO2 is en hoe je CO2 kan besparen met bijvoorbeeld het hergebruik/recyclage van IT-materiaal.

WAT IS CO2?

CO2 of Koolstofdioxide is een onzichtbaar, reukloos en kleurloos gas. En waar komt CO2 vandaan? Heel eenvoudig, door verbranding: als je benzine, gas, hout, enz. verbrandt komt er CO2 vrij. Alle brandstoffen (behalve waterstof), of ze nu hernieuwbaar of fossiel zijn, bevatten nl. koolstof. Bij verbranding koppelen koolstofatomen zich aan 2 zuurstofatomen waardoor CO2 wordt gevormd.

WAAROM IS CO2 EEN PROBLEEM VOOR ONZE NATUUR?

Het probleem met een teveel aan CO2 is dat het net zoals alle andere broeikasgassen (bv. methaan) het broeikaseffect teweeg brengt. Alle CO2 in de atmosfeer absorbeert de energie van de zon, waardoor onze planeet langzaam opwarmt. De effecten hiervan kennen we als klimaatverandering. Voor de gezondheid en stabiliteit van onze planeet is het dus belangrijk dat we allemaal onze CO2-uitstoot verminderen.

WAT IS PRECIES EEN TON CO2?

Deze equivalenten helpen je te begrijpen over welke schalen we het hebben als er sprake is van een ton CO2:

• de gemiddelde uitstoot van één passagier op een retourvlucht van Parijs naar New York
• 6000 km rijden met een dieselauto
• 4300 kWh stroomverbruik

Om je een indicatie te geven, de gemiddelde CO2-uitstoot van een inwoner van België is 8 ton per jaar. (Bron: Belgium: CO2 Country Profile - Our World in Data)

WAAROM BESPAAR JE CO2 MET RECYCLAGE/ HERGEBRUIK?

Recyclage helpt de uitstoot van broeikasgassen te verminderen doordat het energieverbruik bij de productie van nieuwe toestellen en materialen hierdoor lager ligt. Door secundaire grondstoffen uit gerecycleerde materialen te gebruiken, is er minder behoefte aan het winnen of ontginnen van nieuwe grondstoffen. Dit geeft een enorme besparing van uitstoot van broeikasgassen. Bovendien is voor de vervaardiging van producten uit gerecycleerde materialen doorgaans minder energie nodig dan voor de vervaardiging van producten uit nieuwe materialen. 2 aanzienlijke voordelen dus.

Hergebruik is op haar beurt nog een stuk beter dan recyclage. Dat komt omdat vandaag de dag helaas nog veel producten vervaardigd worden uit primaire grondstoffen. Een langere levensduur van toestellen vermindert aanzienlijk de delving van deze grondstoffen, waardoor de natuur meer gespaard blijft, en tevens de groeiende afvalberg wordt aangepakt. Bovendien bespaart hergebruik de energie die gepaard gaat met het ontmantelen en opnieuw vervaardigen van producten uit secundaire grondstoffen.

Kortom, willen we gevoelig onze CO2-uitstoot verminderen kunnen we best eerst voor maximaal hergebruik van toestellen gaan, en vervolgens een maximale recuperatie van de grondstoffen via recyclage.

CO2 BESPAREN DANKZIJ HERGEBRUIK VAN IT-TOESTELLEN

Nu we het belang van 1 ton CO2 kennen, volgt de logische vraag hoe we dit kunnen besparen.

Het goede nieuws: 1 ton CO2 bespaar je al wanneer je 1 desktop en 1 monitor aanbiedt voor hergebruik. Dit is voor bedrijven een enorme kans. Vaak gebruiken bedrijven tientallen tot honderden toestellen bij hun dagdagelijkse activiteiten. Denk aan laptops, computers, smartphones, tablets, maar evengoed projectoren, beamers, printers en ga zo maar door. Wanneer deze toestellen vervangen worden, kunnen ze dus heel wat CO2 besparen als deze aangeboden worden voor hergebruik. Maximaal hergebruik en maximale recyclage is de kerndoelstelling van Out of Use, we adviseren en helpen je dan ook graag met deze oplossing.

Doe zelf de test met onze CO2-calculator en bereken hoeveel CO2 jij kan besparen door het hergebruik/recyclage van jouw elektrisch en elektronisch materiaal.

Bereken hoeveel C02 jij kan besparen dankzij de recyclage/hergebruik van jouw afgedankte IT-toestellen.

Stay up to date

Subscribe and receive our latest news in your mailbox.