Overslaan en naar de inhoud gaan

Watt4Ever: een tweede leven voor afgedankte batterijen van elektrische wagens

Vijf Belgische bedrijven investeren samen 1 miljoen euro in Beringen voor de opstart van een bedrijf dat zich specialiseert in het hergebruik of recyclage van batterijen van elektrische wagens.

Het nagelnieuwe bedrijf kreeg de naam Watt4Ever mee en wordt in eerste instantie gehuisvest bij het bedrijf Out of Use in Beringen. Out of Use is al gespecialiseerd in het fijnmazig ophalen, hergebruiken of recycleren van elektrische en elektronische apparaten, vooral computers, laptops en servers. Out of Use zal nu voor Watt4Ever ook instaan voor het ophalen en veilig opslaan van afgedankte batterijen bij garages van 44 automerken.

Een andere partner en aandeelhouder van Watt4Ever is dan ook Febelauto, de koepelfederatie van garagisten en andere bedrijven in de autosector. Andere partners zijn de start-up ReVolta, gespecialiseerd in energieopslag voor gebouwen op basis van gebruikte batterijen uit elektrische wagens, en Eco Lithium, dat op ongeveer dezelfde manier energieopslagsystemen bouwt voor campers, boten en schepen. Tot slot is ook het adviesbureau Shence Management in het bad getrokken voor zijn expertise in circulaire economie. Het zeskoppig team van Watt4Ever staat onder de leiding van CEO Catherine Lenaerts, die zelf haar strepen al verdiende als directeur bij Febelauto.

Energieopslag

“Het is pas nu dat elektrische en hybride auto’s opgang beginnen te maken”, zegt CEO Catherine Lenaerts. “Daardoor zijn er steeds meer van dergelijke EV- batterijen in omloop. Met Watt4Ever willen wij die stijging opvangen door de afgedankte EV-batterijen een tweede leven te geven.”

Watt4Ever gaat de nog bruikbare EV-batterijen ombouwen tot energieopslagsystemen voor woningen en bedrijven. “We hebben al batterijen klaar voor particulier gebruik om groene energie op te slaan, en batterijsystemen die als reservesystemen voor bedrijven dienstdoen”, zegt Lenaerts. “Maar in de toekomst denken we ook aan grote systemen van één of meerdere MWh.”

Aanpak
Van de opgehaalde batterijpacks kan vandaag zo’n 30 procent her- gebruikt worden en een tweede leven gegeven worden als energie-opslagsysteem. De rest gaat naar recyclage. “Bij de recyclage slagen wij erin om zo goed als alle kostbare grondstoffen terug te winnen”, aldus Lenaerts. “Het recycleren van EV-batterijen vraagt ook een zeer specifieke aanpak. Alles begint bij de diagnose: is de batterij nog bruikbaar of niet? Daarvoor worden strenge testprocedures gehanteerd. De nog bruikbare batterijen kunnen nog tien jaar of langer meegaan om energie op te slaan. Daarna volgt de demontage en ontmanteling van de niet-bruikbare batterijen door deskundigen. Ook dat is een werk dat enkel in beveiligde omstandigheden mag gebeuren.”

Reserve
Eén van de klanten van Watt4Ever is Delhaize. “We hebben alvast één van onze generatoren voor reservestroom, die traditioneel op diesel draaide, vervangen door een energieopslagsysteem van Watt4Ever”, zegt David Schalenbourg, directeur architectuur, bouw en onderhoud van Delhaize. “Dat past uiteraard in ons vaste voornemen om als bekende distributeur een duurzaam karakter op te bouwen. We willen samen met Watt4Ever onze winkels voorzien van duurzame systemen voor energieopslag.”

Eigen gebouw
Vandaag is Watt4Ever nog gehuis- vest bij Out of Use. Maar er zijn al plannen om een eigen gebouw voor het nieuwe bedrijf te voorzien. “We zullen klaar zijn om de verwachte groei van het aantal afgedankte EV-batterijen op te vangen”, verzekert Lenaerts. “Daarbij zal ook het aantal medewerkers nog flink toenemen.

(Bron: Het Belang van Limburg, 25/06/2020)

Watt4ever Out of Use

Stay up to date

Subscribe and receive our latest news in your mailbox.