Overslaan en naar de inhoud gaan

E-Waste, wat is het en wat zijn de oorzaken?

E-waste is een andere benaming voor elektronisch afval (electronic waste). Met het toenemende gebruik van elektronische en elektrische apparatuur wereldwijd, neemt de accumulatie van dat E-Waste (AEEA) in het milieu geleidelijk toe. In 2019 zou wereldwijd een recordhoeveelheid van 53,6 miljoen ton elektronisch afval - afgedankte producten met een batterij of een stekker, zoals computers en mobiele telefoons - zijn geproduceerd, een stijging van 9,2 miljoen ton in vijf jaar tijd.

Slechts 17,4 procent van dat E-Waste werd officieel ingezameld en gerecycleerd, nog veel werk aan de winkel dus.

Het nieuwe rapport (bron: Global E-waste Monitor 2020) voorspelt dat het jaarlijkse totaal aan E-Waste tegen 2030, 74 miljoen ton zal bedragen, bijna het dubbele van 2014.

 

Image
E-waste

Deze stijging heeft verschillende oorzaken:

- Eerst en vooral nemen steeds meer mensen deel aan de wereldwijde informatiemaatschappij en de digitale economie. Hierdoor leiden hogere niveaus van besteedbaar inkomen, verstedelijking en industrialisering in veel ontwikkelingslanden tot groeiende hoeveelheden elektrische en elektronische apparatuur (EEA) en, bijgevolg, tot grotere hoeveelheden E-Waste.

- Bovendien worden apparaten met een enkele functionaliteit vervangen door items met meerdere functionaliteiten, wat een andere drijvende kracht is achter de productie van e-afval.

- Ten slotte, meervoudig eigenaarschap van apparaten, de tendens om niet-elektrische apparatuur zoals polshorloges (nu vaak smartwatches) ook elektrisch te maken en de onbeschikbaarheid van universele stroomadapters, bevorderen ook de productie van E-waste.

Out of Use and e-waste, een match made in heaven?

Zoals er voor elk probleem een oplossing bestaat, is dit voor de stijgende afvalberg aan e-waste niet anders. Met de juiste kennis en knowhow biedt e-waste veel mogelijkheden.

Dankzij de jaren lange ervaring kan Out of Use e-waste op een milieuvriendelijke en vooral circulaire manier verwerken. Eerst en vooral wordt gekeken of dit elektronisch afval, wel degelijk afval is. Wat voor de ene afval is, kan voor de andere van waarde zijn. Het gebeurt nog vaak dat er bruikbare apparaten in de afvalberg zitten. Deze toestellen worden uit het recyclageproces gefilterd en krijgen een tweede leven bij de nieuwe eigenaar.

Wanneer hergebruik niet meer binnen de mogelijkheden zit (wegens schade of te verouderd), wordt het toestel gerecycleerd. Voor de recycling van dit e-waste is het belangrijk dat men over de nodige kennis beschikt. De toestellen worden eerst en vooral vakkundig ontmanteld en ontdaan van gevaarlijke stoffen. Hierna worden de primaire materialen gerecycleerd tot secundaire grondstoffen. Dit noemt men urban mining.

Zo recupereert Out of Use uit 100% elektrisch en elektronisch afval, maar liefst 89,96% secundaire grondstoffen. Daarnaast wordt 4% verbrand met energierecuperatie waardoor de recovery rate 93,96% bedraagt.

Op deze manier maakt Out of Use de afvalberg aan e-waste kleiner terwijl er ook gewonnen wordt aan waardevolle materialen, een win-win situatie voor een meer duurzame toekomst.

Bron: Butterworth-Heinemann (11/2019). Urban mining of E-waste: treasure hunting for precious nanometals

Laat je E-waste recycleren door Out of Use. Leer meer over onze diensten.

Stay up to date

Subscribe and receive our latest news in your mailbox.