Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel mensen weten dat er goud en andere edelmetalen in hun laptops en smartphones zitten, maar hoeveel precies? Hoewel de hoeveelheden per toestel klein lijken, kunnen ze door grootschalige recyclage een enorme impact hebben. Laten we eens in detail bekijken hoeveel goud, zilver en andere edelmetalen er in jouw elektronische apparaten zitten.

Goud in laptops en smartphones

Smartphones: Een gemiddelde smartphone bevat ongeveer 0,03 gram goud. Dit lijkt weinig, maar als je bedenkt dat er wereldwijd miljarden smartphones zijn, wordt het duidelijk dat dit in totaal een aanzienlijke hoeveelheid goud vertegenwoordigt.

Laptops: Het goudgehalte in laptops varieert, maar een centrale verwerkingseenheid (CPU) bevat doorgaans tussen de 0,2 en 0,5 gram goud. Daarnaast bevatten moederborden en connectoren ook kleine hoeveelheden goud, wat bijdraagt aan de totale waarde van gerecycleerde laptops.

Andere edelmetalen

Naast goud bevatten laptops en smartphones ook andere edelmetalen, zij het in kleine hoeveelheden:

  • Zilver: Een ton mobiele telefoons bevat ongeveer 3,14 kilogram zilver, wat neerkomt op 0,357 gram zilver per toestel.
  • Palladium: In een ton mobiele telefoons zit ongeveer 130 gram palladium, oftewel 0,0148 gram per toestel.
  • Platina: Hoewel platina minder voorkomt, bevat een ton mobiele telefoons ongeveer 3 gram platina, wat neerkomt op slechts 0,00034 gram per toestel.

Waarom is dit belangrijk?

Hoewel de hoeveelheden edelmetalen per toestel klein zijn, kan grootschalige recycling een enorme impact hebben. Ter vergelijking: uit een ton smartphones kan meer dan 20 keer zoveel goud worden gehaald als uit een ton gouderts. Dit maakt elektronisch afval een waardevolle bron voor grondstoffen, vaak aangeduid als urban mining.

Door gebruik te maken van gecertificeerde recyclageprocessen, garandeert Out of Use dat deze metalen op een duurzame manier worden teruggewonnen en opnieuw worden gebruikt in nieuwe elektronische toepassingen. Dit vermindert de afhankelijkheid van traditionele mijnbouw, verlaagt de CO2-uitstoot en draagt bij aan een circulaire economie.

Hoe Out of Use het verschil maakt

Als WEEELABEX-gecertificeerd recyclagebedrijf zorgen wij voor transparantie en maximale grondstoffenterugwinning. Onze processen zijn ontworpen om:

  • Edelmetalen zo efficiĆ«nt mogelijk te recupereren, zodat ze opnieuw ingezet kunnen worden.
  • De impact van e-waste te minimaliseren door verantwoord recycleren en urban mining.
  • Bedrijven te helpen hun duurzaamheidsdoelen te halen door veilige en conforme verwerking van afgeschreven IT-apparatuur.

Meer informatie over onze diensten?

Stay up to date

Subscribe and receive our latest news in your mailbox.