Overslaan en naar de inhoud gaan

Elk jaar stijgt de afvalberg aan kapotte en/of verouderde elektrische apparaten. Met haar focus op hergebruik en recyclage van dit E-Waste, is Out of Use volop actief in urban mining. Maar wat is dat nu juist en waarom is dat zo belangrijk?

Wat is urban mining?

Urban mining is het proces waarbij grondstoffen zoals edele metalen (goud, zilver, palladium,…) en onedele metalen (koper, aluminium, lood, …) worden teruggewonnen uit afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA). Denk maar aan je smartphone, tablet of PC waarmee je dit artikel nu leest. Binnen een aantal jaar is dat toestel waarschijnlijk of verouderd, of misschien zelfs defect. De grondstoffen uit jouw apparaat zijn dan wel nog steeds bruikbaar en waardevol.

Volgende materialen zijn terug te vinden in iedere smartphone: koper, zilver, goud, palladium, lithium, aluminium, kobalt, lood, nikkel en zink. Al deze metalen kunnen dus bijvoorbeeld als grondstoffen dienen voor een ander nieuw toestel, dit wordt mogelijk m.b.v. urban mining.

 

Image
Foto Urban mining

Wat zijn de voordelen van urban mining?

- Ten eerste voorkom je het storten van afval en e-waste (elektronisch afval) op vervuilende stortplaatsen. Veel van dit E-waste bevat giftige en gevaarlijke stoffen zoals kwik, broomhoudende vlamvertragers (BFR) of chloorfluorkoolwaterstoffen (CFK's). Deze vormen een ernstig risico voor de menselijke gezondheid en het milieu, als er niet op een milieuverantwoorde manier mee wordt omgegaan.

- Ten tweede win je zo ‘secundaire’ grondstoffen waardoor er minder nood is aan mijnbouw en industriële productieprocessen. In landen als Congo veroorzaakt de winning van verschillende mineralen zelfs conflicten in de regio. Urban mining kan de vraag naar conflictmineralen verminderen en zo helpen de vrede op verschillende plaatsen te bewaren.

- En last but not least, kunnen we zo kostbare en schaarse grondstoffen in onze samenleving houden, zonder afhankelijk te zijn van de import uit andere landen. Elke dag wordt het moeilijker om deze metalen te ontginnen uit de natuur, omdat ze steeds schaarser worden en de vraag steeds groter wordt. Sommige metalen zoals europium en terbium zijn zelfs ondergronds niet meer te vinden, maar dankzij urban mining zijn deze metalen nu weer beschikbaar.

Je kan concluderen dat urban mining een positieve impact heeft op mens, natuur en de economie.

Bron: Butterworth-Heinemann (11/2019). Urban mining of E-waste: treasure hunting for precious nanometals

Wil je jouw E-waste recycleren en bijdragen tot de hedendaagse 'urban mining'? 

Stay up to date

Subscribe and receive our latest news in your mailbox.