Overslaan en naar de inhoud gaan

Oude gsm’s werden ingezameld voor de actie ‘Recycleren voor Natuurpunt’

Een dag zonder smartphone is voor vele tieners ondenkbaar geworden. Net daarom organiseerden de directie en leerlingenraad van het Koninklijk Atheneum Zottegem op 5 februari 2016 een gsm-loze dag. Hiermee wilden ze de leerlingen bewust maken van het risico op verslaving en hen sensibiliseren voor de gevaren van cyberpesten. Oude gsm’s werden ingezameld voor de actie ‘Recycleren voor Natuurpunt’ om iedereen aan te zetten tot een milieuvriendelijk recyclagegedrag. In ruil voor de gsm’s worden binnenkort nieuwe boompjes geplant tijdens de nationale boomplantdag van Natuurpunt op 27 november 2016.

“Onze actie kaderde in de Vlaamse Week tegen Pesten, die in onze school vooral in het teken van cyberpesten stond, “ vertelt Maarten Haesebeyt van de leerlingenraad. “Samen met de schooldirectie en de leerlingenraad beslisten we om deze week op een ludieke manier af te sluiten met een volledige dag ‘KAZ Disconnected’. De bedoeling was om de leerlingen bewust te maken van hun veelvuldig gsm-gebruik en hen meer met elkaar te laten praten. We organiseerden activiteiten om hen te laten ondervinden hoe de vroegere generaties hun tijd op school spendeerden.”

De gsm-worp
Iedereen die een oude gsm meebracht mocht ook deelnemen aan de gsm-worp, een wedstrijd om het verst te gooien. De winnaar kreeg een 10-beurten kaart voor het openbaar zwembad. In totaal zamelde de school 80 oude gsm’s in voor de actie ‘Recycleren voor Natuurpunt’. De gsm’s werden aangeleverd bij Out Of Use en in ruil hiervoor kunnen er 20 nieuwe bomen geplant worden in bosarme gebieden in Vlaanderen.

Maarten Haesebeyt: “Met deze sensibliseringsactie bereikten we een brede doelgroep van leerlingen en hun ouders. Achteraf kregen we heel wat reacties van leerlingen die erkenden dat het moeilijk was om geen gsm of internet bij de hand te hebben. Ons doel is dus wel bereikt en we zullen dergelijke acties in de toekomst zeker blijven herhalen. Op 27 november gaan we onze boompjes planten tijdens de nationale boomplantdag van Natuurpunt.”

KA Zottegem Out of Use