Afdankangst houdt 3,2 miljoen gsm's in de schuif
Recupel, de organisatie die door producenten en invoerders is opgericht om elektronisch materiaal in te zamelen en te verwerken, verzamelt jaarlijks zo’n 10 kilo elektro per inwoner. Ook gsm’s horen daar bij. Het inzamelen van de oude mobieltjes gebeurt via acties, inzamelboxen in supermarkten of via de containerparken. Maar heel veel levert dat niet op: amper 8 procent van de mobiele telefoons wordt in ons land ingezameld om gerecycleerd te worden.
Afspraken
“Dat is heel weinig, maar wereldwijd wordt maar 2 procent van de mobiele telefoons ingezameld. Dat is zeer jammer, want er zitten heel veel grondstoffen in die voor 99 procent hergebruikt kunnen worden”, zegt Saar Bentein, woordvoerder van Recupel. “Mensen zijn bang dat er iets met hun gegevens gebeurt. Bovendien zijn de toestellen klein, die gooi je al eens snel gewoon in een schuif. We raden de consumenten aan hun data zelf te wissen. De ingezamelde toestellen worden opgehaald door een transporteur die ze naar een overslagstation brengt, en vandaar gaan ze naar de verwerkers. Met alle bedrijven in de keten hebben we een afspraak dat data op de toestellen niet misbruikt of gestolen kunnen worden.”
Goudklompje
Recupel wilde ook wel eens weten waarom Belgen hun gsm zo halsstarrig bijhouden. Antwoord: omdat er geen urgentie mee gemoeid is, blijkt uit een enquête. Voor 31 procent van de ondervraagden is dat de hoofdreden, maar ook omdat er data opstaan die niet altijd makkelijk te verwijderen zijn (24 procent) en omdat er nog oude foto’s en herinneringen op de gsm staan (16 procent). “Jammer dat er zo’n groot recyclagepotentieel onbenut blijft, want onze verwerkers halen de schadelijke stoffen zoals de batterij uit de gsm, en kunnen de grondstoffen hergebruiken”, zegt Saar Bentein.
In een gsm zit vooral plastic en glas, maar daarnaast ook zeldzame metalen, koper, zink, ijzer, tin, lood en nikkel.
Er zitten zelfs edelmetalen als zilver en goud in, al maken die maar 0,4 procent van het toestel uit. Dat lijkt heel erg weinig, maar in een ton oude gsm’s zit samen 300 gram goud: een veelvoud van de 5 gram die men uit een ton gouderts haalt.
Out of Use
Wie 100 procent zeker wil zijn dat zijn data niet in verkeerde handen vallen, kan een beroep doen op gespecialiseerde vernietigingsfirma’s. Out of Use in Beringen is specialist in het wissen van data. Als de klant dat wilt, wordt de oude gsm of computer zelfs volledig vermalen.
“Wij zijn een milieubedrijf: hergebruik staat bij ons bovenaan”, zegt Mark Adriaenssens, die Out of Use tien jaar geleden oprichtte in Aarschot. Daar werd het al gauw te klein, maar ook in Beringen liggen de magazijnen van Out of Use momenteel propvol.
Sinds de nieuwe privacywetgeving van mei vorig jaar is het vernietigen van data een groeisector. In die mate zelfs dat Out of Use een tweede fabriekshal wil bijbouwen op bedrijvenzone Beringen-Zuid. Ze zijn op zoek naar een hal waarvan ze de stalen structuur kunnen hergebruiken. Voor het geval u eraan denkt uw gsm’s of computers in Beringen in te leveren: Out of Use werkt uitsluitend voor bedrijven. Grote kleppers als Bpost, Proximus, banken en onderzoeksinstellingen zijn er klant. Op aanvraag gaan ze ook bij de bedrijven zelf materiaal vernietigen met een mobiele shredder, een grote verhakselaar zeg maar.
“Er zijn verschillende manieren om data op pc’s, laptops of gsm’s te wissen”, zegt Adriaenssens. “We hebben speciale software die ervoor zorgt dat alle data verwijderd worden. Na het wissen wordt het toestel gelezen, gereinigd en geanonimiseerd zodat er nooit een spoor terug te vinden is van de oorspronkelijke gebruiker. Van harde schijven kunnen we de magnetische lading neutraliseren zodat er simpelweg geen eentjes en nulletjes meer opstaan. En we kunnen verhakselen tot grove of zeer fijne korreltjes.”
Extreem voorzichtige klanten vragen zelfs om harde schijven zeven keer te wissen met software, vervolgens te verhakselen én de korrels te verbranden.
Naar Brussel, niet Afrika
Mobieltjes die in aanmerking komen voor hergebruik, worden na het wissen getest op 38 technische punten zoals de kleuren, pixels, luidspreker en microfoon. “Al het verkoopbaar computermateriaal gaat naar ons depot in Brussel. We verschepen niet naar Afrika omdat we milieubewust zijn en zo lokaal mogelijk werken. Met de huidige professionele toestellen die zeer lang meegaan, kunnen we de digitale kloof in België mee helpen dichten.”
Toestellen die onbruikbaar zijn, worden ontdaan van hun giftige bestanddelen zoals batterijen, olie of kwik en gedemonteerd. “We sorteren in totaal 71 verschillende fracties uit het elektronisch materiaal. 89,96 procent van de oorspronkelijke grondstoffen wordt nadien door mechanische verwerkers gerecycleerd. Germanium, palladium, aluminium, goud, zilver... de hele tabel van Mendelejev zit in die toestellen”, lacht Adriaenssens.
(Bron: Het Belang van Limburg, 16/07/2019)